Har Sverige en opiodepidemi? Av och med Anna Fugelstad.

Anna Fugelstad och öreningens ordförande Steve Ottosson.

Torsdag 13 oktober anordnades en föreläsning om Opiater, Opioder och dödlighet.
Inbjuden föreläsare var Anna Fugelstad, psykolog och narkotikaforskare vid Karolinska institutet. Hon har arbetat med narkotikadöden i 30 år, bland annat har hon kartlagt dödsfallen i Stockholm under en tolvårsperiod, och hon är ansvarig för registret Toxreg.
Föreningen beroendevårdens framtid var en av arrangörerna, och Anna har länge stått på vår ”önskelista” över föreläsare.

Frågeställningen som belystes var om Sverige är på väg emot samma katastrof som drabbat USA när det gäller beroende och dödlighet av opiater och opioider samt varifrån opioiderna kommer.

Efter att ha belyst den historiska utgångspunkten visade Anna hur läget ser ut idag. Som framgår av följande diagram har dödligheten till följd av Heroin eller andra illegala droger inte ökat alls. Hela ökningen av dödsfall beror på överdoser av förskrivna opioidläkemedel!

En tydlig majoritet av de svenskar som avlidit till följd av opioidförgiftning är personer som tidigare genomgått beroendevård,denna grupp är dubbelt så stor som den näst största gruppen; smärtpatienter.

Annas slutsats av de redovisade studierna var att den höga narkotikadödligheten i Sverige framförallt beror på förskrivning av opioider inom sjukvården, och att (en av ) de lösningar som måste till är att kraftigt begränsa utflödet av opioider från svensk sjukvård.

Föreningen beroendevårdens framtid vill gärna lägga till att den mest effektiva åtgärden för att minska dödlighet inom gruppen beroendesjuka är att erbjuda behandling som syftar till total nykterhet och drogfrihet!

Att detta fungerar kan många av våra medlemmar vittna om.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.