Epilog från ett halvt liv på Nordhems kliniken – Steve Ottosson

Gör snart min sista dag på Nordhemskliniken.

Tänk att tiden gick så fort. Det har gått 44 år sedan jag började på Nordhemskliniken.
Då jag nu slutar sker det inte utan vemod. Det har varit många bra år och jag har haft förmånen att lära känna många fina personer både personal och patienter. Flera av relationerna har blivit bestående.
Det har ju naturligtvis varit tungt periodvis. Det har ju inte gått bra för alla. Kunde jag gjort mer?
Det jag personligen är mest stolt över är att ha startat utbildningen i Missbrukskunskap som jag drev i 23 år. Antalet som genomgick utbildningen var ca: 200 personer och de flesta fick arbete. Förutom detta fick arbetet mot läkemedelsberoende stor betydelse. Morgan Karlsson och jag var tidiga i debatten om bensodiazepiner och ihop med Clas Sjöberg skrev jag en artikel om kodeinberoende som fick stor uppmärksamhet.
Jag hoppas att det vi byggt upp på Nordhem kommer att bevaras. Det som tagit lång tid att bygga upp kan ju raseras med ett penndrag. Jag känner tacksamhet för att jag fått vara verksam på kliniken och därmed fått bidra till att många personer fått ett bättre liv.
För egen del kommer jag att finnas kvar i vår förening Beroendevårdens Framtid, dessutom kommer jag att ha lite föreläsningar i andra sammanhang.

Allt gott
Steve Ottosson

Rekommenderade artiklar

7 kommentarer

 1. Sten Molander Medlem i sällskapet Länkarna 2016.

  UT är tacksam över att ha fått lära känna dig som person och över att ha fått gå den utbildningen som du har haft huvudansvar för. Säkert många med mig. Sedan är vi inom Länkrörelsen alltid lika tacksamma för dina föredrag på en rikskurs eller eller för ett enskilt Länksällskap. Ett stort tack för ditt enorma bidrag inom missbruksvården.

 2. Steve du är bland dom få människor i mitt liv så sätt stor spår av kärlek omtanke och tillit och du har get mig stor möjlighet att växa i mitt yrkesliv och jag är så tacksam att har dig i mitt liv både som mentor och vän och är glad över att vi fortsätta våran resa i vår förening beroende vårdens framtid . Tack för att du finns och vägleda människor ur fördärvet 🌺❤️💐

 3. Vill tacka dig och hela Nordhemskliniken för allt stöd och hjälp jag fått genom åren, både privat och i tjänst, det kommer bli ett stort tomrum efter dig.
  Kram Thomas Sjöberg

 4. Primus motor på Nordhemskliniken.
  Steve är den som imponerat mest när det gäller kunskap, förståelse för beroendesjukdomen och varit en klok person att vända sig till, hans värde kan inte nog betonas.
  För min egen del hade jag inte klarat vara chef på Nordhemskliniken i 23 år utan Steves stöd och underbara samtal som vi haft om allt mellan himmel och jord !!

 5. Tack Steve käre vän för alla år i olika roller – nåja du har ju alltid varit du, men jag……… Hi Hi. När jag läste det du skrev tänkte jag att det måste bli en lunch till våren /sommaren när jag återkommer från Spanien. Jag hör av mig. Kram Jan Hellberg

 6. En livsgärning som inte kan överskattas utförd av en mycket bra person.
  En av de bästa!
  Allt gott Steve!

 7. Tack för din mycket fina och betydelsefulla insats, och din empati och ditt förtroende kapital till både patienter och arbetskamrater , Jag tycker att det är vår skyldighet att göra den andan vidare. V.h. Ingela Andersson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.