Sällskapet Länkarna 2016 är en förening för missbrukare med missbrukare. Ett sätt att få hjälp att komma ur ett destruktivt liv kan vara att prata, umgås och få stöd av likasinnade i en trygg och
drogfri miljö.
Föreningen håller till på Vårväderstorget 5 och vi är ett härligt gäng med olika bakgrunder.
Det vi har alla gemensamt är att vi vill ge oss själva ett ärligt försök att leva ett liv utan olika
droger.

Att lära sig umgås utan droger i olika miljöer kan vara svårt, så hur vi gör och vad gör vi?
Att träffas i grupp och ha roligt och må bra är ett steg i rätt riktning för att få ett liv utan
olika droger det är vi alla ett bevis på.
Vi träffas varje vecka i vår lokal och har öppna möten med olika teman. Påsk, midsommar,
jul, nyår firar vi ihop. Föreläsningar, kräftskiva, filmkväll, loppis och bingo ordnas också
under året.

Hoppas vi ses och ta gärna med dig någon som du känner dig trygg med, alla är välkomna.

Reningsborg är en idéburen organisation som arbetar för hållbarhet med människan i centrum. Vårt uppdrag är att finnas till för och stödja människor när de behöver en hjälpande hand i livet.
Reningsborg driver fyra stora secondhandbutiker och ett flertal sociala företag i form av hunddagis, café och en biltvätt. Man stödjer även en mängd hjälpprojekt både i Göteborg och utomlands. Allt med målet att skapa ett hållbarare samhälle, socialt, ekonomiskt och miljömässigt.

I sina butiker och sociala företag har man ett stort fokus på social hållbarhet. I det arbetet ingår att handleda och vägleda människor som av olika anledningar hamnat utanför arbetsmarknaden. Genom bland annat anpassade uppgifter och samtalsstöd, vill man ge personer som behöver hjälp att komma vidare i livet framtidstro och hopp.

Reningsborg erbjuder både praktik och olika typer av arbetsträning, alltifrån förstärkt arbetsträning i hantverksateljé och trädgård, hunddagis och café, till arbetsmöjligheter och arbetspraktik på den egen ägda biltvätten och i sina butiker. Här finns varierade arbetsuppgifter där medarbetaren får pröva sig fram och få växa i sin egen takt.

Genom secondhandbutikerna förädlar, återanvänder och återvinner man en stor mängd möbler, prylar och kläder som annars skulle ha slängts. Det som är i gott skick men som maninte kan sälja själva skickas  till secondhandbutiker nära samarbetspartner i Polen och Rumäniens regi. Deras butiker syftar till att hjälpa människor i utanförskap in i samhället igen genom jobbskapande aktiviteter. Överskottet från dessa butiker går till organisationernas olika hjälpprojekt. Både de varor som skickas iväg och de som säljs i butikerna får nytt liv, gör nytta och blir till glädje, skapar arbetstillfällen och hjälp, samtidigt som det görs en insats för miljön.

”På Reningsborg är vi övertygade om att vi är bäst tillsammans och vi vill att det ska genomsyra allt vi är och gör. Därför samarbetar vi med en mängd olika aktörer, företagsvänner och partnerorganisationer både i Göteborg och utomlands för att vara med och skapa en mänskligare och tryggare värld att leva i. Vi samarbetar bland annat med Länsförsäkringar kring trygghetsvärdar på utsatta skolor i Göteborgs förorter och stöttar utbildningen Framtidsspår som hjälper unga vuxna att få behörighet till gymnasiet. Vi har nära samarbete med partnerorganisationer i Rumänien, Moldavien, Eswatini, Polen och Serbien där vi, både finansiellt och materiellt, stödjer hjälpprojekt som skapar möjligheter för unga att utvecklas genom socialt stöd, meningsfull fritid, utbildning och arbete. Tillsammans skapar vi framtidstro!”


Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle, RNS, är en ideell organisation som grundades 1969. Vi verkar för en human restriktiv narkotikapolitik som syftar till att minska användning av narkotika. RNS vill främja förebyggande arbetet och tidig upptäckt i kombination med bra vård och behandling.  Det vill vi kombinera med medveten politik för att begränsa tillgången av narkotika.

RNS driver Narkotikafri Skola sedan 2008 där vi ger stöd till skolledning och elevhälsa. Tidningen Narkotikafrågan och podcasten Narkopodden är ett par av de sätt vi sprider vårt budskap till allmänhet och beslutsfattare på.

RNS mål är att sprida #drogkurage, vilket innebär att medborgare gör det de kan där just de befinner sig som anhörig, lärare, granne, polis, kompis mm.

RNS grundades bl. av läkaren Nils Bejerot. Nuvarande ordförande är Jessica Vikberg, i grunden tulltjänsteman.