Vi kräver att beslutet som vill stänga Stigbergskliniken dras tillbaka!

Göteborgs Hälso och Sjukvårdsnämnd beslutade den 30 september 2021 att säga upp avtalet med Göteborgs kyrkliga stadsmission med argumentet att SU kan bedriva samma vård till lägre kostnad. Ordförande Johan Fält säger att man får ”bättre vård på Sahlgrenska”.

De som har erfarenhet av vården på Sahlgrenska säger att detta inte stämmer. Personal säger upp sig, man har svårt att rekrytera ny personal och patienter vill inte söka dit. Ofta långa väntetider och utebliven hjälp. Om man inte klarar sitt eget uppdrag hur skall man då kunna ta över annan vård. Slutenvården på stadsmissionen har hög kvalitet och få komplikationer samt lång erfarenhet av att bedriva abstinensbehandling med mycket erfaren personal. Det är föga sannolikt att denna personal kommer att vilja arbeta inom SU. I stället för att lyssna på tjänstemän borde man tala med patienter och personal samt de intressegrupper som är insatta i dessa frågor. Då VG regionen har ett överskott på 2,4 miljarder torde beslutet inte handla om ekonomi.

Vi kräver beslutet dras tillbaka!

Göteborg 16 oktober 2021
Styrelsen för Föreningen Beroendevårdens Framtid

Rekommenderade artiklar

9 kommentarer

 1. Alla små beroende enheter som läggs ner är ett politiskt nederlag och det gynnar varken ekonomin eller individer på längre sikt. Stigbergsklinikens verksamhet är för personer med blandmiddbruk och alkohol problem detta är helt unikt finns inte någon annanstans i VG regionen. Östra sjukhuset kan inte ta emot personer med denna sjukdoms bild nu och de kommer inte att kunna det senare heller, resurser fattas

 2. Instämmer, har sett detta åtgärdsmönster upprepas genom åren. Missbrukssjukdom är allvarligt och mycket vanllgt problem och behöver rimligt stora vårdresurser.

 3. Kunde inte sagt det bättre själv. Stigbergskliniken räddade mitt liv bokstavligen. Även min systers.

 4. Instämmer med inlägg som publicerats i ett krav om att ta tillbaka beslut som rör nedläggning av abstinens/ beroendevård på Stadsmissionen/ Stigbergsliden.

 5. Bevara denna fina klinik, Stadsmissionen är grym på sitt arbete. Samt ser varje människa, för den individ man är. Det skulle vara mycket tråkigt om inte denna fina klinik får finnas kvar. De har allt.

 6. Det behövs fler olika instanser där folk med beroende får stöd. Och fler olika typer, som fyller olika funktioner och utökar stödet. Inte minskar det. Missbruket har tyvärr gått ner i åldrarna och det är fler som riskerar att drabbas genom livet. Viktigt med gediget stöd då på flera fronter, som kompletterar varandra och är bättre anpassade till den som ska få hjälp, då fallen och behoven kan skilja sig mycket.

 7. Stigbergskliniken och Öppenvården på Stadsmissionen ska stängas och ”tas över” av Östra!!!
  Det finns ingen human avgiftning på Östra. Alla jag pratat med har en eller flera hemska minnen från tid på Östra. Det blir förödande för väldigt många människor och i förlängning död!!!
  Stigbergskliniken är en helt enastående missbruksenhet! Den är 1 på miljonen, om inte den enda. Jag vet inte vart jag hade varit om jag inte hade haft dom. Det är så mycket mer än en simpel avgiftning! Jag har fått så mycket stöd o hjälp. Det finns ingen sån personal som bryr sig så mycket som de på avdelningen, jag har aldrig någonsin sett en sådan empati. Dom lyssnar (verkligen lyssnar), ger en hopp om livet, lyfter ens positiva sidor, hjälper till med myndighetskontakter och ser till att man har en uppföljning efter inläggningen och dom ger aldrig upp!!!
  Jag ska kämpa in i det sista med allt jag kan, demonstration, namninsamling, GP, P4 göteborg m.m. SVT Västnytt har varit på kliniken.
  GÖR DET INTE VÄRRE FÖR DEN LILLA UTSATTA MÄNNISKAN!!

 8. Först lägre kostnad. Sedan då? Besparingarna nästa gång blir väl till att skära ner på Sahlgrenskas beroendevård. Ta inte bort den grund som stadsmissionen byggt upp på stigbergsliden. Denna grund och trygghet är viktig för beroendevården.

 9. Ändra beslutet, stäng inte ner en fungerande verksamhet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.