Föreläsning – Konst och Beroende

Matteuskyrkan 11/5 med Jerzy Silberring University of Krakow.

Det var en blandad grupp åhörare, läkare och annan personal från Nordhemskliniken, Länkarna var representerade av ett flertal personer och ett flertal från BeroendeVårdens Framtid. Matteuskyrkan stod för kaffe och smörgåsar.

Jerzy utbildar även studenter i USA på universitet, det handlar mycket om biokemi, många sjukdomar och diagnoser kan synas när man studerar konstverk. Jerzy använder konstterapi i separata grupper. Hur tittar vi på tavlor och skulpturer? Hur kan man tolka konstverk efter sina egna känslor? Man kan använda på många olika sätt genom att analysera konsten kan man ställa diagnoser. Konstnärerna har genom århundranden använt och experimenterat med olika droger, ibland tydligt i vissa konstverk. Beroende på hur länge vi står vid ett konstverk så ser vi fler och fler detaljer. Det blir lättare att se vad konstnären har för tanke med sitt verk. Vi ser fler och fler detaljer som tillslut gör att vi kan se på konstverket på ett helt annat sätt. Jerzy nämde ett urval av personer inom konstvärlden och deras beroende. Han tog upp ett urval av artister som använde droger för att förbättra sina konstnärliga prestationer.

Charles Dickens-Opium. Ernest Hemingway-Alkohol.

Edgar Allan Poe-Alkohol. H. Toulouse Lautrec-Alkohol.

Marylin Monroe- Barbiturater o Alkohol.

Pyotr Ilyich Tchaikovsky- Alkohol.

Sigmund Freud-kokain.

Salvador Dali-Opium.

Thomas De Quincey Essäist 1785-1859. Skrev dessa rader: För den vanliga människan är Opium bara ett smärtstillande medel, men för människor som mig -en konstnär. Tar det mig till platser som du inte kan drömma om eller föreställa dig.

År 2000 började konstnären Bryan Lewis Saunders experimentera med droger. Han ritade ett själv-porträtt varje dag som han kallade Under The Influence där han tog olika droger varje dag. Han använde heroin, adderall, chrystal meth, morphine, DMT, hash, absinth, LSD, vicodin, opium, alkohol, carbonmonoxider. Porträtten blev mer och mer olika för varje dag, man såg en väldigt stor negativ förändring. Stanislaw Ignacy Witkiewicz 1885-1939 var en konstnär som var pionjär inom multidrogsanvändningen. Mark Rohtko 1903-1970 använde alkohol och antidreppresiva. Han var en mycket rastlös, nervös, smal person som också rökte Alkohol har används sedan antiken till nutid, det finns konst som visar firande men också den som var kritisk mot användningen av alkohol. Munkarna har i alla tider varit specialister på framställningen av öl och vin, detta finns även med på olika konstverk. Även bland statyer förekommer det alkohol. Absinth var artisternas drog som även använts under 1990-talet. Många tavlor gestaltar alkoholen på olika sätt, där man speglar drickandet. En berömd tavla är Ett Glas Vin av konstnären Jan Vermeer 1632-1675. Vincent van Gogh målade Drinkarna 1890. Giuseppe Marastoni 1834-1895 målade tavlan Den Berusade Munken. Det finns en skulptur av Claes Oldenburg som gestaltar rökningen genom stora fimpar. Galenskap bär löftet om konstnärliga prestationer: Citat av Benjamin Rush gällande psykoaktiva ämnen. Ett annat citat som säger mycket om konsten är: Konsten förblir för alltid, Livet är mindre viktigt.

Det var en mycket intressant och givande föreläsning. Vi fick nya tankar och funderingar över om hur man kan använda konsten för att kanske kunna påverka och stödja andra människor. Drogerna kommer med största sannolikhet att finnas kvar i samhället, men användandet kan påverkas på olika sätt genom att använda nya metoder i behandling.  

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.